Traumata z dětství a alkoholismus u žen

Jun 20, 2024By Lucie Bukova
Lucie Bukova

Alkoholismus u žen a trauma z dětství jsou dva významné faktory, které mohou být vzájemně propojeny a ovlivňovat jeden druhý. Výzkumy ukazují, že ženy, které zažily trauma v dětství, mají zvýšené riziko rozvoje alkoholismu v dospělosti. Tento vztah může být výsledkem několika mechanismů:

Mechanismy vztahu mezi dětstvím traumatem a alkoholismem u žen


Emoční a psychologická bolest:

Trauma z dětství, jako je fyzické, emocionální nebo sexuální zneužívání, může vést k dlouhodobé emoční a psychologické bolesti. Alkohol může být používán jako prostředek ke zvládání této bolesti, úzkosti, deprese nebo posttraumatické stresové poruchy (PTSD).

Sociální a rodinné vlivy:

Ženy, které vyrůstají v prostředí, kde je přítomna zneužívání návykových látek, mohou mít vyšší pravděpodobnost vývoje podobných návyků. Navíc mohou být méně obeznámené se zdravými způsoby zvládání stresu a bolesti.
Biologické a genetické faktory:

Některé výzkumy naznačují, že trauma v dětství může mít vliv na vývoj mozku a na biochemické procesy, což může zvýšit náchylnost k závislosti na alkoholu. Genetické predispozice také hrají roli v tom, jak tělo a mysl reagují na stresory a návykové látky.

Kultura a společenské normy:

Společenské normy a očekávání mohou ovlivňovat, jak ženy zvládají stres a trauma. V některých kulturách může být pití alkoholu společensky přijímaným způsobem zvládání problémů, což může přispět k vyšší míře alkoholismu u žen s traumatickou minulostí.

Důsledky alkoholismu u žen:
Alkoholismus může mít různé negativní důsledky pro ženy, včetně fyzických, psychických a sociálních aspektů:

Zdravotní problémy: Chronické onemocnění jater, srdeční problémy, vyšší riziko rakoviny a poškození nervového systému.
Psychické problémy: Zvýšená rizika deprese, úzkosti a dalších duševních onemocnění.
Sociální a rodinné problémy: Problémy v mezilidských vztazích, ztráta zaměstnání, právní problémy a negativní dopady na děti a rodinu.


Možnosti léčby
Léčba alkoholismu u žen s traumatem z dětství může zahrnovat:

Psychoterapie: Kognitivně-behaviorální terapie (CBT), terapie zaměřená na trauma a jiné formy poradenství mohou pomoci ženám zpracovat trauma a najít zdravější způsoby zvládání stresu.
Farmakoterapie: Některé léky mohou pomoci zvládnout abstinenční příznaky a snížit touhu po alkoholu.
Podpůrné skupiny: Skupiny jako Anonymní alkoholici (AA) nebo speciální skupiny zaměřené na ženy mohou poskytnout podporu a pocit sounáležitosti.
Holistické přístupy: Jóga, meditace, mindfulness a další techniky mohou pomoci v procesu uzdravení.

Zotavovací pobytové dovolené: vystoupení z komfortní zóny vašeho rutinního prostředí a náhled na svůj život z dálky, léčebné a terapeutické postupy, sport a relax v přírodě


Závěr
Je důležité si uvědomit, že trauma z dětství a alkoholismus jsou komplexní problémy, které vyžadují holistický a individuální přístup k léčbě. Kombinace terapie, podpory a případně medikace může ženám pomoci překonat tyto výzvy a vést zdravější a plnohodnotnější život.

Nabízíme vám komplexní program u nás v Janských Lázních, kde se zkusíme vaše traumata najít, popsat a zpracovat.  Nastartujeme společně cestu k vašemu zdravému myšlení o sobě, o světě a druhých lidech. Najdeme spolu cestu za životem, který vy sama chcete žít. Šťastně, spokojeně a bez alkoholové berličky. Střízlivý život je fajn. Těšíme se na vás.