Proč nemohou být alkoholičky "v těle" ?

Sep 10, 2024By Lucie Bukova
Lucie Bukova

Závislost na alkoholu, známá také jako alkoholismus, je chronické onemocnění, které postihuje nejen tělo, ale i psychiku a duši. U žen, které se potýkají s tímto problémem, může být zvláště obtížné dosáhnout stavu „bytí v těle“ – tedy plného uvědomění si vlastního těla, jeho pocitů a reakcí. Tento článek se zaměřuje na to, proč alkoholičky často nedokážou být ve svém těle, jaké psychologické a fyzické mechanismy to způsobují a jaký je vliv alkoholu na tělesné vědomí.

Co znamená „být v těle“?
„Být v těle“ znamená být plně přítomen ve svém tělesném prožitku – vnímat, co se děje s naším tělem, rozumět jeho signálům a reagovat na ně zdravým způsobem. Tento stav zahrnuje schopnost cítit tělesné vjemy, rozpoznávat pocity, jako jsou únava, stres, napětí nebo radost, a být schopný na ně odpovídat. Pro člověka závislého na alkoholu může být tento stav z různých důvodů nedostupný.

Alkohol a jeho vliv na tělesné vědomí
Útlum nervového systému: Alkohol působí jako tlumicí látka na centrální nervový systém. Když člověk pije alkohol, dochází ke snížení schopnosti vnímat signály z těla. To znamená, že tělesné vjemy, jako jsou bolest, únava nebo napětí, se stávají méně zřetelnými. Pro alkoholičky je tak snadné ignorovat nepohodlí, což je vede k tomu, že ztratí kontakt se svým tělem.
Narušení vnímání emocí: Alkohol nejen tlumí fyzické vnímání, ale také ovlivňuje schopnost vnímat a zvládat emoce. Mnoho lidí, kteří zápasí s alkoholismem, používají alkohol jako prostředek k úniku před nepříjemnými emocemi, jako jsou úzkost, deprese nebo trauma. U žen, které jsou emocionálně citlivější a častěji se setkávají s problémy duševního zdraví, je alkohol často nástrojem, jak se „odpojit“ od negativních emocí a zároveň od tělesných pocitů, které tyto emoce doprovází.
Únik před tělesným a emocionálním nepohodlím: U mnoha žen, které bojují s alkoholismem, je příčinou závislosti hluboké emocionální zranění nebo trauma. Fyzické pocity, jako je napětí nebo bolest, často připomínají tato traumata. Pít alkohol se tak stává mechanismem úniku – nejen od nepříjemných pocitů, ale také od vzpomínek a emoční bolesti, kterou tělo může zrcadlit. Tím, že se žena vzdaluje od těla, chrání se před tím, aby musela čelit nepříjemným emocím.
Narušení hormonální rovnováhy: Alkoholismus ovlivňuje hormonální systém, což může způsobit další problémy s vnímáním tělesných pocitů. U žen, jejichž hormonální rovnováha je již křehká kvůli menstruačnímu cyklu, menopauze nebo jiným faktorům, může alkohol vést k dalšímu narušení fyzického a emocionálního vnímání. Výkyvy v hladinách hormonů, jako je kortizol nebo estrogen, mohou způsobit, že tělesné a emocionální reakce jsou zmatené a žena nedokáže přesně rozpoznat, co její tělo potřebuje.
Psychosomatické projevy závislosti: Závislost na alkoholu je často spojena s psychosomatickými projevy, jako jsou chronická bolest, únava nebo napětí, které mohou být maskovány nebo zesilovány konzumací alkoholu. Žena se pak ocitá v bludném kruhu – tělesné nepohodlí ji vede k tomu, aby sáhla po alkoholu, který jí krátkodobě přináší úlevu, ale dlouhodobě tělo více poškozuje a odděluje ji od přirozeného vnímání svého stavu.
Psychologické důvody, proč alkoholičky nejsou v těle
Trauma a posttraumatický stres: Mnoho žen, které trpí závislostí na alkoholu, má za sebou traumatické zkušenosti, jako je zneužívání, ztráta nebo násilí. Alkohol může sloužit jako mechanismus pro potlačení bolestných vzpomínek a tělesných reakcí na trauma. Když žena zažívá posttraumatický stres, tělo často reaguje formou hypervigilance nebo naopak odcizení, což vede k odpojení od těla.
Emocionální potlačení: Alkoholici obecně, včetně žen, mají často problémy s regulací emocí. Alkohol se používá jako nástroj pro zvládání intenzivních nebo nepříjemných emocí. U žen, které mají tendenci emocionálně více reagovat na stresové situace, se alkohol stává způsobem, jak „otupit“ své emoce. Tím se vytváří bariéra mezi myslí a tělem, protože tělesné prožitky jsou často propojené s emocionálními stavy.
Pocity viny a studu: Ženy s problémy s alkoholem často trpí silnými pocity viny a studu za svou závislost. Tyto negativní emoce mohou přispívat k tomu, že se žena snaží utéct nejen před realitou své závislosti, ale i před svým tělem, které považuje za zdroj bolesti a zklamání.
Cesta k opětovnému nalezení tělesného vědomí
Terapie zaměřená na tělo: Ženy s alkoholismem mohou těžit z terapií, které se zaměřují na tělesné vědomí, jako je somatická terapie nebo jóga. Tyto metody pomáhají obnovit kontakt s tělem a naučit se rozpoznávat jeho signály bez potřeby úniku.
Mindfulness a meditace: Praktiky mindfulness mohou ženám pomoci lépe vnímat své tělo a emoce v bezpečném prostředí. Tento druh praxe podporuje přítomnost v těle a pomáhá zvládat negativní pocity bez alkoholu.
Podpora komunity: Skupiny pro ženy, které se potýkají se závislostí, mohou poskytovat emocionální podporu a pomáhat ženám znovu najít cestu k sobě, svým pocitům a svému tělu.

Závislost na alkoholu u žen je často spojena s odpojením od těla, což může mít fyzické, emocionální a psychologické důvody. Alkohol otupuje smysly, potlačuje emoce a umožňuje únik před bolestí, což ženám brání v tom, aby byly přítomny ve svém těle. Klíčem k zotavení je nejen přestat s konzumací alkoholu, ale také postupně obnovit kontakt s vlastním tělem a naučit se naslouchat jeho potřebám.

Chcete být v těle? Cítit svoje potřeby a začít si je plnit? Cítit fakticky svoje okolí bez alkoholové záclony a těžkého temného závěsu ze studu? Přijeďte k nám. Krkonoše léčí. Těšíme se na vás. Naše rodinná zotavovna je místo, které je to pravé na to, abyste se zpět do svého těla (zase) dostala. Je to prima.