Proč může manželství přivést k alkoholu?

Lucie Bukova
Sep 04, 2024By Lucie Bukova

Manželství je jednou z nejdůležitějších mezilidských vazeb, které lidé v životě uzavírají. Zajišťuje emocionální, fyzickou a často i finanční podporu. Přestože má manželství mnoho výhod, není bez problémů. Některé manželské krize mohou vést k závažným psychickým stavům, které někdy ústí do škodlivého chování, včetně nadměrného pití alkoholu. Tento článek se zaměřuje na to, proč může manželství vést k tomu, že lidé sahají po lahvi a jaké faktory k tomu přispívají.

1. Stres a zátěž v manželství
Manželství může být zdrojem stresu, zvláště pokud dojde k problémům, jako jsou finanční potíže, nevěra, neshody ohledně výchovy dětí nebo odcizení mezi partnery. Tento stres může být pro některé jedince natolik silný, že hledají úlevu v alkoholu. Studie ukazují, že stres je jedním z nejvýznamnějších faktorů, které vedou k nadměrnému pití. Alkohol totiž působí jako dočasný „tlumič“ stresu, i když dlouhodobě jeho konzumace problém jen prohlubuje.

2. Odcizení a ztráta emocionální podpory
Když se manželé začnou odcizovat, může to vést k pocitu osamělosti, i když fyzicky žijí spolu. Tento pocit odcizení může být hluboce zraňující a pro některé lidi je alkohol prostředkem, jak se s tímto pocitem vyrovnat. Alkohol poskytuje krátkodobou úlevu, ale zároveň zhoršuje schopnost řešit problémy a komunikovat, což jen prohlubuje propast mezi partnery.

3. Nedostatek komunikace a vzájemného porozumění
Úspěšné manželství je postavené na komunikaci a vzájemném porozumění. Když tyto složky začnou chybět, může to vést k frustraci, hněvu a pocitu nepochopení. Pokud se partneři necítí schopni sdílet své pocity a obavy, mohou hledat úlevu v alkoholu. Nedostatek otevřené komunikace je jedním z hlavních důvodů, proč lidé sáhnou po alkoholu jako „řešení“ svých problémů.

4. Vliv sociálních normativů a očekávání
V některých kulturách nebo sociálních skupinách je pití alkoholu běžně akceptováno nebo dokonce očekáváno jako součást řešení osobních problémů. Pokud se v rámci manželství objeví problémy, může být snadné sklouznout k alkoholismu jako „společensky přijatelnému“ způsobu, jak se vyrovnat s obtížemi.

5. Genetické a psychologické predispozice
Někteří lidé mají genetické predispozice k závislosti na alkoholu, což znamená, že v okamžiku, kdy čelí stresu nebo problémům v manželství, jsou více náchylní k tomu, aby začali pít. Psychologické faktory, jako jsou úzkost, deprese nebo nízké sebevědomí, také hrají roli. Manželské problémy mohou tyto predispozice aktivovat nebo zhoršit.

6. Alkohol jako únik
Jedním z hlavních důvodů, proč lidé v manželství sahají po alkoholu, je potřeba úniku z reality. Alkohol nabízí dočasné zmírnění bolesti a možnost „vypnout“ od problémů. Tento únik je však pouze iluzorní a obvykle vede k dalším problémům, včetně závislosti a prohloubení manželské krize.

Závěr
Manželství může být nádherným spojením, ale může také představovat významnou psychickou zátěž, která vede k destruktivnímu chování, jako je nadměrné pití alkoholu. Je důležité, aby si partneři uvědomovali potenciální rizika a pracovali na otevřené komunikaci, vzájemné podpoře a hledání zdravých způsobů, jak řešit problémy. Pokud se alkohol stane nástrojem k řešení manželských potíží, je důležité vyhledat odbornou pomoc a začít řešit základní příčiny, nikoli pouze symptomy.

Myslíte si, že vaše abstinence ještě může zachránit vaše manželství a stojíte o to? A proč to nezkusit u nás na zotavovací dovolené v Janských Lázních? Zkuste se s manželem domluvit, jestli to ještě jde. Třeba vám zotavovací dovolenou i zaplatí. Budete mít oba svůj prostor k přemýšlení a odpuštění (viz. minulý článek na našem blogu). Vrátíte se krásnější, láskyplnější a sebevědomější. Některé i svalnatější :) . Krkonoše léčí. Volejte 775582289, nebo nám napiště. P.S. Hlavně přestaňte kvůli sobě. Život ve střízlivém stavu je báječný.
 
 

life-coach