Proč jsem nepřestala pít už dřív?

Lucie Bukova
Sep 02, 2024By Lucie Bukova

.„Kdybych to věděla dřív…“ „Proč jsem s tím nepřestala už tenkrát?“ „Kéž bych se vrátila v čase…“. Tyto věty jsou častou ozvěnou v myslích mnoha žen, které prošly cestou zotavení z alkoholismu. Přestože tato slova vyjadřují lítost nad ztraceným časem, skrývá se za nimi mnohem víc – hluboká reflexe nad vlastním životem a důležitým rozhodnutím, které změnilo všechno.

Alkohol a ženy: Specifická rizika a důvody pití
Alkoholismus se nevyhýbá žádné sociální vrstvě, ale u žen často mívá specifické příčiny i důsledky. Ženy se často uchylují k alkoholu kvůli stresu, rodinným problémům, nízkému sebevědomí nebo jako způsob, jak se vyrovnat s emocemi. Na rozdíl od mužů mohou ženy pociťovat intenzivnější společenský tlak a očekávání, což může přispět k tajnému a dlouhodobému užívání alkoholu.

Když se závislost prohloubí, přináší s sebou nejen fyzické zdravotní problémy, ale i hluboké psychologické a sociální důsledky – ztrátu sebeúcty, narušené rodinné vztahy, problémy v práci a ztrátu sociálního postavení. A když si ženy konečně uvědomí rozsah škod, je často jedním z prvních pocitů lítost nad tím, že nepřestaly pít dříve.

Proč je tak těžké přestat?
Závislost na alkoholu není jen otázkou vůle. Je to komplexní problém, kde hraje roli jak fyziologická závislost, tak psychická potřeba. Mozek si na alkohol zvykne, a když se ho pokusíte zbavit, reaguje abstinenčními příznaky – od úzkosti a deprese až po fyzické potíže. Kromě toho ženy často čelí sociálnímu tlaku – alkohol je běžnou součástí společenských setkání a odmítnutí skleničky může znamenat vyloučení z kolektivu.

Přestože si ženy mohou uvědomovat, že alkohol jim škodí, strach ze změny, obava ze selhání a nedostatek podpory často způsobují, že s pitím pokračují. Mnohé z nich se bojí konfrontovat své emoce bez „pomoci“ alkoholu nebo cítí, že nemají sílu změnit svůj životní styl.

„Škoda, že jsem nepřestala dříve“: Co tato věta skutečně znamená?
Pro mnoho zotavených alkoholiček tato věta znamená mnohem víc než jen lítost nad ztraceným časem. Je to reflexe nad tím, co všechno ztratily – zdraví, vztahy, čas se svými blízkými, sebevědomí a někdy i své místo ve společnosti. Tato slova odrážejí také vděčnost za to, že nakonec našly sílu přestat, ale zároveň vědomí, že cesta k zotavení byla dlouhá a plná bolesti, které se mohly vyhnout.

Jak najít cestu k odpuštění sobě samé?
Cesta k zotavení není jen o fyzickém odvykání od alkoholu, ale také o psychické obnově. Je důležité, aby ženy, které se zotavily z alkoholismu, našly cestu k odpuštění sobě samé za minulost. To zahrnuje přijetí toho, že minulost nelze změnit, ale že každý den je novou příležitostí k růstu a obnově.

Podpora od rodiny, přátel, terapeutů a skupin na podporu zotavení může být klíčová. Důležité je také zaměřit se na vlastní péči, posilování sebevědomí a budování nových, zdravých návyků. Přijetí toho, že každá cesta je jedinečná a že každé rozhodnutí má svůj čas, může pomoci zmírnit pocit lítosti.

Závěr
„Škoda, že jsem nepřestala pít alkohol dříve“ – tato věta nese v sobě bolest, lítost, ale i sílu a odhodlání. Chcete si tuto větu také konečně říct? Rádi vám pomůžeme. Přijeďte k nám do Krkonoš, do Janských Lázní.  Krkonoše léčí. Volejte kdykoliv na 775582289. Naše zotavovací pobyty v přírodě jsou smysluplné a laskavé.