Pomluvy a alkoholičky aneb jak stigma brání v zotavení

Aug 28, 2024By Lucie Bukova
Lucie Bukova

V dnešní společnosti jsou slova „alkoholička“ a „pomluvy“ často úzce spjata, zejména když jde o ženy trpící závislostí na alkoholu. Zatímco závislost je nemocí, která si zaslouží odbornou péči a podporu, ženy, které s ní bojují, čelí nejen svým vnitřním démonům, ale také nelítostnému společenskému odsouzení. Pomluvy a stigma, které doprovázejí označení „alkoholička“, mohou mít zničující dopad na proces léčby a zotavení.

Alkoholismus a společenské předsudky
Alkoholismus je závažný problém, který nezná rozdíl mezi pohlavími, avšak ženy se s ním potýkají za odlišných podmínek. Tradiční společenské normy často diktují přísnější pravidla pro chování žen, zejména v otázkách zdraví a životního stylu. Když žena přizná, že má problém s alkoholem, bývá okamžitě odsouzena – nejen jako závislá, ale i jako selhávající matka, manželka nebo profesionálka. Tento dvojitý metr vede k tomu, že ženy mnohdy raději skrývají svou závislost, což ztěžuje její léčbu.

Pomluvy a jejich následky
Pomluvy mají v naší společnosti hluboké kořeny. Jsou způsobem, jak si lidé vysvětlují a někdy i omlouvají situace, které nechtějí nebo nedokážou pochopit. V případě žen závislých na alkoholu mohou pomluvy vést k jejich izolaci od přátel a rodiny, ztrátě zaměstnání a celkovému zhoršení psychického zdraví. Izolace a osamělost, které jsou často důsledkem těchto pomluv, mohou navíc vést k prohloubení závislosti.

Boj proti stigmatizaci
Je nezbytné, aby společnost začala chápat závislost jako nemoc, kterou je třeba léčit, a ne jako selhání charakteru. To zahrnuje boj proti pomluvám a snahu o odbourání stigmatizace spojené s alkoholismem, zejména u žen. Každý člověk, bez ohledu na pohlaví, by měl mít právo na léčbu bez obav z odsouzení. Místo toho, abychom soudili, bychom měli nabídnout podporu, pochopení a pomocnou ruku.

Cesta k zotavení
Pro ženy, které se rozhodnou čelit své závislosti, je důležitá podpora nejen od rodiny a přátel, ale i od širšího okolí. Stigmatizace a pomluvy jsou překážkami, které mohou bránit v cestě k zotavení. Je proto klíčové, aby se lidé naučili rozlišovat mezi nemocí a osobností a přestali používat urážlivé nálepky, které nikomu nepomohou.

Alkoholismus není volba ani slabost, ale nemoc, kterou je třeba léčit. Aby ženy trpící touto závislostí měly šanci na zotavení, musí společnost změnit svůj postoj – přestat šířit pomluvy a začít poskytovat podporu. Jen tak můžeme vytvořit prostředí, kde se lidé nebudou bát požádat o pomoc a kde stigma přestane být překážkou na cestě k lepšímu životu.

Chcete se zotavit v soukromí? Chcete radikální změnu životního stylu " v utajení"?  Chápeme. Přijeďte k nám. Krkonoše léčí. Volejte 775 582 289.  S pozdravem, Lucie Buková,  zakladatelka společnosti Střízlivé ženy. 


positive mindset