Časté lži alkoholiček 2

Lucie Bukova
Jun 26, 2024By Lucie Bukova

Časté lži alkoholiček, stejně jako u lidí s jinými závislostmi, většinou slouží k tomu, aby zakryly rozsah své závislosti a minimalizovaly její dopady na jejich život a na jejich vztahy. Zde je několik běžných lží, které mohou alkoholičky říkat:

"Mám to pod kontrolou": Tvrzení, že pijí jen občas nebo že mohou kdykoliv přestat, i když ve skutečnosti závislost ovládá jejich život.
"Piju jen na společenských akcích": Minimalizace skutečného množství alkoholu, které konzumují, a předstírání, že pijí jen při zvláštních příležitostech.
"Jen jeden drink": Zmenšení počtu drinků, které skutečně vypily, aby to vypadalo, že pijí méně, než je tomu ve skutečnosti.
"Nepila jsem tolik": Popírání nebo podhodnocení množství vypitého alkoholu.
"Potřebuju to na uvolnění": Ospravedlňování konzumace alkoholu jako způsobu, jak se vyrovnat se stresem nebo úzkostí, místo hledání zdravějších copingových mechanismů. Copingový mechanismus - způsob, jakým jedinec zvládá stres, problémy nebo nepříznivé situace. Tyto mechanismy mohou být adaptivní (zdravé a účinné) nebo maladaptivní (nezdravé a neúčinné). Cílem je snížit emocionální nepohodlí a zlepšit schopnost fungovat ve stresových situacích.
"Nepiju každý den": Popírání pravidelnosti konzumace alkoholu, aby to vypadalo, že problém není tak vážný.
"To ostatní taky dělají": Relativizace svého pití tím, že ho srovnávají s pitím ostatních lidí.
"Nepotřebuju pomoc": Odmítání pomoci nebo léčby, protože si nechtějí připustit závažnost svého problému nebo se bojí změn.
"Mám jen špatné období": Bagatelizace problému s alkoholem tím, že ho přičítají dočasným životním obtížím.
"Nejsem závislá, protože můžu přestat, když chci": Popírání závislosti tím, že tvrdí, že mají kontrolu nad svým pitím, i když ve skutečnosti tomu tak není.

Rozpoznání těchto lží může být prvním krokem k tomu, aby osoba s problémem s alkoholem získala potřebnou pomoc a podporu. 

Lžete podobně sobě nebo druhým? Není čas na pravdu? Chcete žít konečně svůj vlastní život, svobodný, bez alkoholu? Pomůžeme vám. Volejte kdykoliv 775582289. Jsme tu pro vás.