Jak se cítí děti matek alkoholiček?

Jun 29, 2024By Lucie Bukova
Lucie Bukova


Děti matek, které mají problémy s alkoholem, mohou zažívat různé obtíže a pocity v závislosti na mnoha faktorech, včetně závažnosti a povahy alkoholismu matky, rodinné podpory a dalších sociálních a ekonomických faktorů. Mezi běžné pocity a zkušenosti těchto dětí mohou patřit:

Pocity zanedbávání a izolace: Děti mohou mít pocit, že nejsou dostatečně milovány nebo že jim chybí péče, protože matka je často zaneprázdněna alkoholem. Tento pocit může vést k osamělosti a izolaci od ostatních dětí a rodin.


Emocionální nestabilita: Vystavení nepředvídatelnému chování matky v důsledku alkoholu může způsobit úzkost, strach a nejistotu. Děti mohou mít problémy s důvěrou a stabilními vztahy.


Pocit viny a hanby: Děti často přebírají zodpovědnost za problémy rodiny a mohou se cítit vinny za alkoholismus své matky. Mohou se také stydět za chování matky, což může vést k sociální izolaci.


Akademické a sociální problémy: Nestabilní rodinné prostředí může negativně ovlivnit školní výkon a sociální vztahy dítěte. Děti mohou mít problémy s koncentrací, chováním ve škole a vytvářením přátelství.

Riziko zneužívání: Děti matek alkoholiček jsou často vystaveny vyššímu riziku fyzického, emocionálního a někdy i sexuálního zneužívání, a to jak ze strany matky, tak i dalších dospělých v okolí.

Zdravotní problémy: Některé děti mohou trpět zdravotními problémy v důsledku prenatální expozice alkoholu, jako je fetální alkoholový syndrom (FAS), který může způsobit fyzické a mentální postižení.

Vyšší riziko závislosti: Děti vyrůstající v rodině s alkoholismem mají vyšší riziko, že samy vyvinou závislost na alkoholu nebo jiných látkách.
Důležité je poznamenat, že ne všechny děti matek alkoholiček budou mít stejné zkušenosti nebo problémy. Některé děti mohou najít podporu u jiných členů rodiny, přátel nebo profesionálů, což jim může pomoci zvládnout obtížné situace a minimalizovat negativní dopady. Důležitou roli hraje také intervence a podpora ze strany sociálních služeb a terapeutů.

Děti velmi rychle vyrostou. Užijte si jich naplno, dokud je čas. Nechte jim jejich dětství a zkuste být střízlivá. Věřte, že jestli s alkoholem nepřestanete co nejdříve, budete jednou velmi litovat každé nestřízlivé hodiny, kterou jste strávila se svým dítětem.  

Chcete přestat hned? Volejte si pro konzultaci na 775582289 nebo si naplánujte alespoň měsíční pobyt u nás na zotavovací dovolené v Krkonoších. Krkonoše léčí.