Funkce arteterapie při léčbě alkoholismu

Lucie Bukova
Jun 21, 2024By Lucie Bukova

Arteterapie, neboli terapeutické využití umění, se ukazuje jako účinný nástroj při léčbě alkoholismu a dalších závislostí. Tato metoda zahrnuje různé formy výtvarné činnosti, jako je malování, kreslení, sochařství, nebo práce s hlínou, které mohou pomoci pacientům vyjádřit emoce a myšlenky, jež jsou jinak obtížně sdělitelné slovy. Funkce arteterapie při léčbě alkoholismu jsou následující:

1. Emoční vyjádření a uvolnění
Alkoholici často zápasí s potlačenými emocemi, jako jsou hněv, smutek, úzkost nebo pocity viny. Výtvarná činnost poskytuje bezpečný prostor pro vyjádření těchto emocí bez nutnosti verbálního projevu. Tímto způsobem mohou pacienti prozkoumat a zpracovat své pocity, což je klíčové pro jejich zotavení.

2. Sebepoznání a sebepřijetí
Arteterapie podporuje sebepoznání tím, že umožňuje pacientům reflektovat své myšlenky, pocity a chování prostřednictvím tvůrčího procesu. To může vést k lepšímu pochopení sebe sama a svých motivací, což je důležité pro dlouhodobou abstinenci a prevenci relapsu.

3. Snížení stresu a úzkosti
Tvůrčí činnost může sloužit jako forma meditace, která pomáhá snižovat úzkost a stres. Alkoholici často používají alkohol jako způsob zvládání stresu; arteterapie může nabídnout zdravou alternativu pro zvládání těchto negativních pocitů.

4. Posílení sebevědomí a sebedůvěry
Úspěch v umělecké činnosti může posílit sebevědomí a sebedůvěru pacientů. Proces tvorby a následné ocenění vlastního díla může být velmi povzbuzující a motivující pro jedince, kteří se cítí bezmocní nebo nízko hodnotící.

5. Podpora komunikace a sociálních dovedností
Arteterapie může být prováděna individuálně nebo ve skupinách. Skupinová arteterapie podporuje sociální interakci, komunikaci a spolupráci mezi členy skupiny. To může být zvláště přínosné pro pacienty, kteří se izolovali kvůli své závislosti.

6. Zlepšení kognitivních funkcí
Kreativní činnosti mohou stimulovat mozkové funkce a zlepšit kognitivní schopnosti, jako je koncentrace, paměť a řešení problémů. To může pomoci při obnově poškozených kognitivních funkcí způsobených dlouhodobým užíváním alkoholu.

7. Podpora celkového psychického zdraví
Arteterapie může přispět k celkovému zlepšení psychického zdraví a pohody. Tvůrčí činnosti mohou poskytnout smysl a účel, což je důležité pro zotavení a udržení střízlivosti.

Závěr
Arteterapie nabízí alkoholikům bezpečný a podpůrný prostor pro zkoumání a zpracování emocí, zlepšení sebedůvěry a rozvoj nových dovedností pro zvládání stresu a úzkosti. Díky těmto vlastnostem se arteterapie stává cenným doplňkem tradičních léčebných metod v terapii závislostí.

I u nás v Janských Lázních využíváme léčebné síly arteterapie. Zajímá vás více? Zavolejte a můžeme si promluvit. Těšíme se na vás.