Alkoholičky a sex

Lucie Bukova
Jun 22, 2024By Lucie Bukova

Konzumace alkoholu může mít významný vliv na sexualitu a sexuální zdraví u žen, které trpí alkoholismem. Tyto dopady se mohou projevovat fyzicky, psychologicky i sociálně. Zde jsou některé klíčové aspekty:

Fyzické dopady

Snížená sexuální touha:

Chronická konzumace alkoholu může vést k hormonální nerovnováze, což může snížit sexuální apetit. Alkohol také působí jako depresivum, což může snížit libido.

Problémy s lubrikací:

Alkohol může způsobit dehydrataci, což může vést k nedostatečné vaginální lubrikaci a bolestivému pohlavnímu styku.

Menstruační nepravidelnosti:

Alkohol může narušit menstruační cyklus, což může vést k nepravidelné menstruaci nebo úplné ztrátě menstruačního cyklu (amenorea).

Psychologické dopady

Nízké sebevědomí:

Alkoholismus může vést k nízkému sebevědomí a negativnímu vnímání vlastního těla, což může negativně ovlivnit sexuální vztahy a uspokojení.

Deprese a úzkost:

Alkohol může zhoršovat psychické problémy, jako jsou deprese a úzkost, které mohou snižovat sexuální apetit a schopnost užívat si sexuální aktivity.

Narušené vztahy:

Alkoholismus může způsobit problémy v mezilidských vztazích, včetně partnerských vztahů, což může vést k emočnímu odloučení a snížené sexuální intimitě.

Sociální dopady

Rizikové sexuální chování:

Alkohol snižuje zábrany, což může vést k rizikovému sexuálnímu chování, včetně nechráněného sexu a mnohonásobných sexuálních partnerů. To zvyšuje riziko pohlavně přenosných infekcí (STI) a nechtěných těhotenství.

Sexuální násilí a zneužívání:

Zvýšené riziko vystavení se sexuálnímu násilí a zneužívání, zvláště když je žena pod vlivem alkoholu a její schopnost bránit se nebo rozhodovat je oslabena.


Klíčovým krokem je léčba závislosti na alkoholu. To může zahrnovat detoxikaci, rehabilitaci a dlouhodobou terapii zaměřenou na zvládání závislosti.
Terapeutická intervence může pomoci ženám zvládat psychické problémy spojené s alkoholismem a zlepšit jejich sebevědomí a pohled na vlastní tělo.


Sexuální terapie:

Problémy se sexualitou mohou být řešeny také prostřednictvím sexuální terapie, která může pomoci obnovit zdravé sexuální funkce a vztahy.


Lékařská pomoc:

Konzultace s gynekologem nebo jiným lékařem může být důležitá pro řešení fyzických problémů spojených se sexualitou a alkoholismem.
Je důležité si uvědomit, že zotavení z alkoholismu je komplexní proces, který vyžaduje podporu a léčbu zaměřenou na všechny aspekty života ženy, včetně jejího sexuálního zdraví. Pokud se vy nebo někdo, koho znáte, potýkáte s těmito problémy, vyhledejte odbornou pomoc co nejdříve.

Naše soukromé rodinné centrum pro zotavování se z alkoholismu vám nabízí různě dlouhé pobyty v Krkonoších v Janských Lázních. Jedině změna životního stylu vám pomůže od nezdravého pití. Naučíme vás to.  Začněte si zase střízlivá užívat sex, je to prima. 


wooden stairs near body of water