9 varovných signálů

Jun 02, 2024By Lucie Bukova
Lucie Bukova


Jak rozpoznat, že už máte opravdu problém ? Existuje několik varovných signálů. Pojďme si je společně a otevřeně pojmenovat. 

1.     Craving, bažení, velká chuť – hrozně se těšíte, až si sednete ke své pravidelné dávce alkoholu. Jakmile se tak stane, je vám okamžitě lehce.

2.     Zvýšená tolerance: Potřeba pít větší množství alkoholu, k dosažení stejného účinku, který dříve způsobovalo menší množství.

3.     Neschopnost přestat pít: Opakované neúspěšné pokusy omezit nebo přestat s pitím alkoholu. Zkoušela jste Suchý únor ? Zkuste si vysadit alkohol na měsíc a uvídíte, jak abstinenci zvládáte.

4.     Zanedbávání povinností: Časté zanedbávání pracovních, rodinných nebo sociálních povinností kvůli pití. Jestliže se Vám několikrát stane, že kvůli kocovině nejdete do práce, nebo zapomenete jít dítěti na třídní schůzku, je možné, že máte problém. Raději alkohol než čtení pohádek dětem nebo s nimi hrát hry ? Raději alkohol než jít s kamarádkou do divadla ?

5.     Změny v chování: Změny v osobnosti nebo chování, jako je podrážděnost, tajnůstkářství ohledně pití, nebo únik od společenských aktivit, které nezahrnují alkohol. Zbytečně křičíte nebo vyvoláváte hádky, abyste si mohla odpočinout u své oblíbené kamarádky – lahve ?

6.     Zdravotní problémy: Fyzické příznaky jako nevolnost, třes, ztráta hmotnosti, nebo zvýšený krevní tlak mohou být spojeny s nadměrnou konzumací alkoholu. Klepou se vám ráno ruce, nadměrně se potíte nebo máte svalové křeče ? Pozor !

7.     Sociální a právní problémy: Problémy ve vztazích, konflikty s rodinou a přáteli, nebo právní problémy související s alkoholem. Zlobí se na vás okolí, že hodně pijete ? Všimli si toho ? Chytla vás Policie se zbytkovým alkoholem ? Ztratila jste v důsledku pití alkoholu doklady nebo peníze ?

8.     Psychologické příznaky: Deprese, úzkost, nebo jiná duševní onemocnění, která se mohou zhoršit v důsledku pití. Bojíte se o svoji budoucnost tak, že o ní raději přemýšlíte s lahví poblíž ?

 9.     Ztráta kontroly: Konzumace většího množství alkoholu nebo po delší dobu, než bylo původně zamýšleno. Jdete na párty a rozhodnete se, že si dáte pouze malé množství alkoholu a ještě ho budete ředit. Bohužel se váš sen skutečností nestane a skončíte tanečkem na stole a odhalujete se……

Je důležité si uvědomit, že problém s alkoholem může mít různé formy a nemusí vždy odpovídat typickým stereotypům o alkoholismu. Pokud Vy nebo někdo, koho znáte, vykazuje tyto znaky, může být užitečné vyhledat odbornou pomoc. Buď u nás, nebo v jiném zařízení podobného typu. Neváhejte nás kdykoliv kontaktovat. Jsme tu pro vás.