Časté výmluvy alkoholiček

Aug 31, 2024By Lucie Bukova
Lucie Bukova

Alkoholičky, stejně jako osoby s jakoukoliv jinou závislostí, často používají různé výmluvy, aby ospravedlnily své pokračující pití. Zde jsou některé z nejčastějších výmluv:

"Jen se uvolňuji" – Alkohol často považují za způsob, jak se zbavit stresu nebo si odpočinout po náročném dni.
"Mám to pod kontrolou" – Častá výmluva, kdy tvrdí, že jejich pití není problém, protože věří, že jsou schopné přestat kdykoliv chtějí.
"Jen si dám skleničku" – Minimalizování problému s alkoholem tím, že bagatelizují množství, které vypijí, a považují to za nevinné pití.
"Nemůžu přestat, když všichni pijí" – Tato výmluva je často používána v sociálních situacích, kdy se odkazují na společenský tlak a nechtějí být „ta, co nepije“.
"Alkohol mi pomáhá spát" – Mnozí věří, že alkohol jim pomáhá rychleji usnout, i když dlouhodobě zhoršuje kvalitu spánku.
"Jsem příliš stará na to, abych teď přestala" – Argumentují tím, že po tolika letech pití už nemá smysl přestat.
"Neubližuji nikomu jinému" – Alkoholici často tvrdí, že jejich pití je jejich vlastní věc a neovlivňuje nikoho jiného, což však často není pravda.
"Mám příliš mnoho starostí" – Tímto se ospravedlňují, že alkohol je jediný způsob, jak se vyrovnat s náročnými životními situacemi.
"Všichni pijí, tak proč ne já?" – Tento argument odkazuje na to, že pití alkoholu je normální a běžné, a proto nevidí důvod, proč by se měly lišit.
"Nechci být nudná" – Bojí se, že pokud přestanou pít, budou považovány za nudné nebo asociačně izolované.


Tyto výmluvy jsou často projevem obranného mechanismu, který závislé osoby používají, aby se vyhnuly konfrontaci se skutečností, že mají problém s alkoholem. K překonání závislosti je obvykle potřeba odborná pomoc, podpora od blízkých a výrazná motivace ke změně.

Rozhodli jste se k radikální změně životního stylu? Potřebujete ukotvit vaše nové rutiny, nebo je nastartovat? Zkuste to s námi. Od října sleva 30% na všechny naše zotavovací pobyty. Zarezervujte si vaši zdravou budoucnost. Krkonoše léčí. Volejte ještě dnes na 775582289. Těšíme se na vás.